Samsun'un İlkadım ilçesinde bulunan Derecik Mezarlığı'nda aşırı yağmurlar sonrası heyelan meydana geldi. Mezarlıklarda ciddi tahribat olurken, beton yollar çöktü.Samsun Büyükşehir Belediyesi, yaşanan toprak kayması sonucu Derecik Mezarlığı'nı bakıma alırken, kalıcı çözümler konusunda adımları atılmaya başlandı.Jeoloji ve Harita Mühendisliği alanlarında uzmanlaşmış Samsun Üniversitesi (SAMÜ) Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Cem Kılıçoğlu, Derecik Mezarlığı başta olmak üzere kentteki toprak kaymaları ve afet noktaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.
MEZARLIK AFET NOKTASINDADoç. Dr. Cem Kılıçoğlu, "İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı verileri ve haritalandırmalarına göre Samsun'da birçok nokta riskli afet bölgesi konumunda. Derecik Mezarlığı da afet noktalarından birisi. Burayı anlamlı ve önemli kılan konu maneviyat yüklü olması. İnsanların vefat eden yakınlarının mezarlıklarının tahrip olduğunu, kaydığını, yıkıldığı görmesi çok acı bir durum. Bunun için belediyenin buradaki sorunu kısa sürede çözmesi gerekli" diye konuştu.
TAZMİNAT HAKKI DOĞARÖğretim Görevlisi Kılıçoğlu, şöyle devam etti: "Mezarlıkları çoklu tapu arazisi gibi düşünebiliriz. Dolayısıyla buradaki tapulu arazinizde heyelan oluyor. Bu tazminatı da gerektiren bir durumdur. Hem maddi hem de manevi tazminat hakkı doğurur. Derecik Mezarlığı riskli afet alanına yapılarak zaten büyük bir risk alındı. Samsun'da başka yer yokmuş gibi mezarlığı heyelanlı bölgeye yapmak akılcı bir yaklaşım değil. Yapıyorsanız da, tüm hesaplamaları yapıp önlemi almanız gerekir. Ama görüyoruz ki burada bir önlem alınmamış."
YA YİNE HEYELAN OLURSA?"Samsun Büyükşehir Belediyesi yaşananlar sonrası ihaleye çıkarak heyelanı gidermeye çalışıyor. Şimdi gerekli matematik yapıldıktan sonra, kaymanın derecesi ve derinliği ölçülüp bu durum giderilecektir. Ama yine olursa? Çünkü bu alan heyelanlı bölge burayı sürekli kontrol altında tutmak gerekli. Başka şehirlerde örneği var, mezarlığınızı uygulama üzerinden sürekli görebiliyorsunuz. SBB'nin de dronlar, kamera sistemi ve sensörlerle mezarlığı gözlem altında tutması, olumsuzluklara anında müdahale etmesi gerekir."NEDENİ İYİ ARAŞTIRILMALI"Düşünün yurt dışında yaşıyorsunuz bir geliyorsunuz mezarlık kaymış. Ne kadar acı bir durum. Tüm manevi değerleriniz yerle bir. Mezarlık konusu belediyenin şu anda en öncelikli meselesi olmalıdır. Heyelanın nedenleri de araştırılmalı. Çünkü heyelanı tetikleyen en önemli faktör insandır. Oraya bilinçsizce açılan yatay veya dikey yollar heyelanı tetikler. Zaten mezar yeri temeli olan bir yapı olmadığı için siz bu bölgeye yol gibi temeli olmayan başka çalışmalar da yaparsanız, heyelanı tetiklemiş olursunuz."HASTANE YERİ DE YANLIŞ"Afet Allah'tan geliyor yapacak bir şey yok mantığı yanlış. Tabi ki Allah'tan geliyor ama sayısal verilere ve çalışmalara dayalı bir şekilde önlemler alınmalı. Samsun'da geçmiş dönemler dahil yapılan 10 projenin 9'u yanlış. Burada belediyelerin üniversitelerle iş birliği içinde olması, görüşler alması gerekir. Samsun bir afet ve deprem bölgesi. Buradaki hassasiyetleri göz ardı edip proje yapılırsa sonuçları katlanılamayacak seviyeye gelir. Atakum Devlet Hastanesi alanı da riskli afet alanı, bunun gibi birçok notka sayabilirim."ACİLEN ENSTİTÜ KURULMALI"Samsun'a acilen bir Afet ve Heyelan Enstitüsü kurulmalı. Bu kurumla istişareler yapılıp görüşler alınıp adımlar öyle atılmalı. Burası bir deprem bölgesi diyoruz ama üniversitelerde jeoloji ve yer bilimi bölümleri yok. En kötüsü birçok alanda belediyenin elinde sayısal veriler yok. Her anlamda veriler sayısala dökülmeli. Artık teknoloji elimizi daha da kolaylaştırıyor. Bir yatırımı yapıp, sonrasında sorunlarla karşılaşmaktansa, adımları doğru atıp sorunsuz bir şekilde ilerlemeliyiz."


