300 bine yakın üniversite öğrencisi, kullandıkları öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödemesini gerçekleştiremedikleri için haklarında yasal takip başlatılırken, toplam sayıları 5 milyona ulaşan öğrenim kredisi borçlusu öğrenci, Meclis'in bu konuda atacağı adıma odaklandı.
CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, bu beklentiden hareketle 351 Sayılı Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi hazırlayarak Meclis Başkanlığı'na sundu.
300 BİN ÖĞRENCİ YASAL TAKİPTE
CHP'li Hancıoğlu, teklifinin gerekçesinde özetle şunları kaydetti: "Ailelerinin maddi imkanları yetersiz kalan yüzbinlerce öğrencimiz, eğitim giderlerini karşılayabilmek için burs ve öğrenim kredisine ihtiyaç duymaktadırlar. Eğitimlerini, burs ve öğrenim kredisiyle tamamlayabilen milyonlarca gencimiz ya işsizlik kalmakta ya da çok düşük ücretler karşılığında, bilgi ve emeklerini değersiz kılan süreli veya süreksiz işlerde çalışarak hayata tutunmaya çalışmaktadırlar. Şu anda 300 bine yakın gencimiz hakkında, öğrenim kredisi borçları nedeniyle yasal takip başlatılmış durumdadır. COVİD-19 salgını dolayısıyla işgücü piyasasında yaşanan daralma, genç işsizlerin sayısındaki büyük artış ve oluşan ciddi gelir kayıpları, bu sorunu daha da içinden çıkılamaz bir hale getirmiştir. Bu koşullar altında devletin, üniversite eğitimini öğrenim kredisiyle tamamlayabilmiş ancak maddi yönden sıkıntı çeken gençlerimize daha fazla sahip çıkması zorunluluktur."
CHP Milletvekili Neslihan Hancıoğlu'nun teklifi mevcut haliyle yasalaşırsa, hali hazırda yükseköğrenim sürecinde katkı ve öğrenim kredisi kullananlara, söz konusu kredilerle ilgili gelecekte hiçbir şekilde borç tahakkuk ettirilmeyecek ve geçmişte kullanılan kredilerden ötürü tahakkuk ettirilmiş olan borçlar tümden silinecek.
Siyaset
KYK Borçlusu Gençler Meclis'ten Af Bekliyor
Hazır
Tahmini okuma süresi: 2 dakika
300 bine yakın üniversite öğrencisi, kullandıkları öğrenim ve katkı kredilerinin geri ödemesini gerçekleştiremedikleri için haklarında yasal takip başlatılırken, toplam sayıları 5 milyona ulaşan öğren
Bu haberi nasıl buldunuz?
BUNLAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
31 Mart 2024 Yerel Seçimlerinde Atakum Belediyesi'ni Kim Kazanır?
Gelecek Partisi Samsun Milletvekili Aday Adayı Emekli Albay Murat Eryılmaz: Bu Ülkeye Borçluyum
CHP Samsun Milletvekili Aday Adayı Avukat Gülay Deveci: Gür ve Güçlü Sesle Türk Kadınını Temsil Edeceğim
Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin A Takımı Ayrılığa Hazırlanıyor!
Türk Eğitim Sen Başkanı Levent Kuruoğlu: Beni Linç Edeceklerdi