Samsun Büyükşehir Belediye Meclisi’nin 13.06.2024 tarihli ve 2/256 sayılı kararıyla, İlkadım Belediyesi sınırları içinde bulunan Aşağıavdan ve Kadamut mahallelerindeki bir kısım taşınmazları kapsayacak şekilde, mevcut katı atık depolama tesisinin 300 dönüm daha büyütülmesi sonucunu doğuracak ilave nazım imar planı ve ilave uygulama imar planının iptali için açılan davada Samsun 3. İdare Mahkemesi “imar planının yürütülmesinin durdurulmasına” karar verdi.
Samsun Büyükşehir Belediyesi karara itiraz etti. Samsun Bölge İdare Mahkemesi mahkemece verilen kararda yasaya aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle itirazı reddetti. MUHTAR YAZI GÖNDERDİYürütmenin durdurulması kararı üzerine Kadamut Mahallesi Muhtarı Samet Durmuş adına Avukat Bayram Kocadayı Samsun İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne yazdığı 10/04/2025 tarihli yazıda şu ifadelere yer verdi:
"Mahkeme tarafından verilmiş olan yürütmenin durdurulması kararına karşı idari mercilerin ve personelin inisiyatif hakkı bulunmamaktadır. Halihazırda mahkeme kararıyla durdurulmuş olan idari işlemi tamamlayıcı yahut bu işleme binaen ek başkaca bir idari işlemin (kamulaştırma gibi) tesis edilmesi mümkün değildir. Bu çerçevede, mahkeme tarafından verilen yürütmenin durdurulması kararı doğrultusunda kurumunuz tarafından dava konusuyla alakalı yapılan yahut yapılacak tüm işlemlerin durdurulması gerekmektedir. Mahkeme kararlarını uygulamamak, TCK m. 257 görevi kötüye kullanma suçunu oluşturur. Bahsi geçen karara uyulmayarak tamamlayıcı yahut bağlı nitelikte işlem tesis edilmesi halinde tüm ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunulması dahil tüm yasal yollara başvuracağımızı, konusu suç olan hukuka aykırı talimatları uygulayan kamu görevlilerin hiyeraşik ilişkiye sığınarak sorumluluktan kurtulamayacağını bildiririz."
MAHKEME İTİRAZI RET ETTİKadamut Mahallesi Muhtarı Samet Durmuş da karar üzerine sosyal medyada şu paylaşımı yaptı: "Katı atık tesisinin büyütülmemesi için büyükşehir belediyesi meclis kararına karşı verilen yürütmeyi durdurma kararına büyükşehir belediyesi itirazı mahkeme tarafından ret edilmiştir. İlkadım ilçemize ve bölge mahallelerimize hayırlı olsun. 20 yıl yaşadığımız sıkıntının 60 yıl daha yaşanmaması için mücadelemize maddi manevi katkı sağlayan herkese sonsuz teşekkürler. İyi ki varsınız."


