Ferrero Fındık uzmanları, hasat dönemine girmeye hazırlanan fındık üreticilerine 'tarımsal uygulama' önerilerinde bulundu. Uzmanlar, fındığın randıman ve kalitesinin yüksek olarak toplanabilmesi için yerden hasat yöntemini tavsiye etti.
Ferrero Fındık, hasat dönemine girmeye hazırlanan fındık üreticilerinin yaz aylarında alması gereken önlemlere dikkat çekti. Ferrero Değerli Tarım AR-GE Uzmanı Abdurrahman Cömert, bahçenin hasada hazırlanmasında yapılacak doğru tarımsal uygulamaların, verim ve kaliteyi önemli ölçüde belirleyeceğinin altını çizdi.
Fındık bahçelerindeki yabancı ot mücadelesinin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Cömert, "Dip sürgün temizliği azotlu gübre uygulamadan önce veya hemen ardından mutlaka yapılmalıdır" dedi.
ERKEN HASAT, VERİM VE RANDIMANI DÜŞÜRÜYOR
AR-GE Uzmanı Cömert, doğru hasat dönemine nasıl karar verilmesi gerektiğini ise şu sözlerle anlattı: "Daneler züruf (fındığın dış kabuğu) içerisinden kolaylıkla çıktığında, iç fındık zarı koyu renge dönüştüğünde ve dallar silkelenip fındığın yarısından fazlası yere düştüğünde, hasat yapılabilir."
Fındığın randıman ve kalitesinin yüksek olarak toplanabilmesi için yerden hasat yöntemini tavsiye eden Cömert, bu yöntemi kullanan bir işçinin, daldan hasada kıyasla bir günde iki kat daha fazla fındık toplayabileceğini vurguladı. Cömert, "Daldan hasatta fındıklar gerekli olgunluğa gelmeden toplandığı için kalite düşer. Bir işçi günde 20-25 kilo fındık toplayabilir. Yerden hasatta ise bu miktar 40-45 kiloya kadar çıkabilir. Bu sayede hem işçilik maliyeti hem de harmanda kuruma süresi düşer" dedi.
KURUTMA FINDIĞIN KALİTESİNİ ETKİLİYOR
AR-GE Uzmanı Cömert, "Çotanaklı fındıkları kurutma alanı yol, jeneratör gibi kirlilik kaynaklarından, kimyasallardan ve hayvanlardan uzakta olmalı. Çotanak ayıklama işlemi, fındıklar uygun nem düzeyine ulaşır ulaşmaz, fındıklara en az zararı verecek şekilde yapılmalı. Kabuklu fındıkların kuruması için en uygun koşullar mekanik kurutma ile sağlanabilir. Kabukların içindeki fındıkların depolanmadan önce yüzde 6 nem içerecek düzeye gelmeleri sağlanmalıdır. Jüt çuvallara doldurulan fındıklar ise doğrudan toprakla temas etmemeli; havalandırılan, sağlıklı ve kuru depolama tesislerinde tutulmalıdır."
Ferrero Fındık, hasat dönemine girmeye hazırlanan fındık üreticilerinin yaz aylarında alması gereken önlemlere dikkat çekti. Ferrero Değerli Tarım AR-GE Uzmanı Abdurrahman Cömert, bahçenin hasada hazırlanmasında yapılacak doğru tarımsal uygulamaların, verim ve kaliteyi önemli ölçüde belirleyeceğinin altını çizdi.
Fındık bahçelerindeki yabancı ot mücadelesinin devam etmesi gerektiğine dikkat çeken Cömert, "Dip sürgün temizliği azotlu gübre uygulamadan önce veya hemen ardından mutlaka yapılmalıdır" dedi.
ERKEN HASAT, VERİM VE RANDIMANI DÜŞÜRÜYOR
AR-GE Uzmanı Cömert, doğru hasat dönemine nasıl karar verilmesi gerektiğini ise şu sözlerle anlattı: "Daneler züruf (fındığın dış kabuğu) içerisinden kolaylıkla çıktığında, iç fındık zarı koyu renge dönüştüğünde ve dallar silkelenip fındığın yarısından fazlası yere düştüğünde, hasat yapılabilir."
Fındığın randıman ve kalitesinin yüksek olarak toplanabilmesi için yerden hasat yöntemini tavsiye eden Cömert, bu yöntemi kullanan bir işçinin, daldan hasada kıyasla bir günde iki kat daha fazla fındık toplayabileceğini vurguladı. Cömert, "Daldan hasatta fındıklar gerekli olgunluğa gelmeden toplandığı için kalite düşer. Bir işçi günde 20-25 kilo fındık toplayabilir. Yerden hasatta ise bu miktar 40-45 kiloya kadar çıkabilir. Bu sayede hem işçilik maliyeti hem de harmanda kuruma süresi düşer" dedi.
KURUTMA FINDIĞIN KALİTESİNİ ETKİLİYOR
AR-GE Uzmanı Cömert, "Çotanaklı fındıkları kurutma alanı yol, jeneratör gibi kirlilik kaynaklarından, kimyasallardan ve hayvanlardan uzakta olmalı. Çotanak ayıklama işlemi, fındıklar uygun nem düzeyine ulaşır ulaşmaz, fındıklara en az zararı verecek şekilde yapılmalı. Kabuklu fındıkların kuruması için en uygun koşullar mekanik kurutma ile sağlanabilir. Kabukların içindeki fındıkların depolanmadan önce yüzde 6 nem içerecek düzeye gelmeleri sağlanmalıdır. Jüt çuvallara doldurulan fındıklar ise doğrudan toprakla temas etmemeli; havalandırılan, sağlıklı ve kuru depolama tesislerinde tutulmalıdır."